Agata Freyer Majaron

Agata Freyer Majaron

Razstava v Bežigrajski galeriji (27. avgust 2015 – 30. oktober 2015) predstavlja delo Agate Freyer Majaron iz obdobja od 1991 do danes. Razstavljenih je 70 barvnih risb za lutke, približno toliko je tudi lutk in scenskih elementov. Razstavo dopolnjuje 40 fotografij in video projekcije lutkovnih predstav. Dela so bila zbrana iz arhivov predstav lutkovnih gledališč (Lutkovno gledališče Ljubljana, Lutkovno gledališče Maribor, Kazalište lutaka Rijeka, Lutkovno gledališče Jože Pengov, Freyer teater in Mini teater).

Agata Freyer Majaron

Agata Freyer Majaron

Agata Freyer je večino svojih del ustvarila z režiserjem in lutkarjem Edijem Majaronom, pri čemer se iz nabora predstav vidi oseben odnos tako do zgodovine slovenskega lutkarstva kot tudi obvladovanje različnih stilov, materialov in tudi samih tehnik lutk: lutke bunraku, marionete, lutke na palici – marote ter namizne lutke. Slednje je pomembno, saj poleg vsebine dostikrat tehnika lutk narekuje obliko. Lutke so glede na različne vsebine lutkovnih predstav pri ustvarjalki likovne podobe ter lutkarici različne: od stiliziranih (Tobija, Hišica iz kock) do realističnih (Osel Nazarenski, Velika skušnjava Svetega Antona).

Agata Freyer Majaron

Agata Freyer Majaron

Na razstavi Agate Freyer Majaron je opazen odnos do detailov v zasnovah, ki sledijo različnim zgodovinskim kostumom ter referencam iz zgodovine umetnosti (Janez iz Kastva: Mrtvaški ples za predstavo Osel Nazarenski, Francisco Goya: portreti španske kraljeve družine za predstavo Trnuljčica, Jean Auguste Dominique Ingres: kostumirani portreti dam za predstavo Vihar, Matthias Grünewald: Skušnjava Sv. Antona za predstavo Velika skušnjava Svetega Antona,). Obvladovanje raznolikih slogov pa kaže pomemben ustvarjalkin poudarek na barvah, teksturah ter različnih uporabljenih materialih. Barvne študije, ponavadi v tehniki akvarela, so natančno razdelane: poleg samih likovnih zasnov imamo tudi tonske lestvice z navodili. Kostumi lutk so v teh določenih tonih ter teksturah. Širok likovni nabor podob lutk pa umetnica poudarja tudi z uporabo različnih materialov od polikromiranega lesa, poliuretana, kaširanega stiroporja ter oblečene penaste gume do pletenih slamnatih sit in prosojnega litega oziroma laminiranega poliestra.

Agata Freyer Majaron

Agata Freyer Majaron

Razstava likovnih zasnov, oblikovanih lutk ter fotografskih in video dokumentov predstav katere je soustvarila Agata Freyer Majaron je pomemben pregled ustvarjalkinega opusa ter njenega doprinosa lutkovni umetnosti v Sloveniji. Pregled kaže njen študijski pristop k likovni zasnovi, čustven in pretanjen odnos do barvnega oblikovanja in odločno vero v izrazno moč lutk.

Zoran Srdić Janežič

http://www.mgml.si/bezigrajska-galerija-1/aktualna-razstava-479/agata-freyer-od-skice-do-lutke/