foto Aleksandra Saška Gruden

foto: Aleksandra Saška Gruden

foto Aleksandra Saška Gruden

ŠTAJERSKA JESEN V GRADCU

V avstrijsko-štajerski prestolnici  Gradcu se je začel mednarodni festival Štajerska jesen, ki bo do 18. oktobra s skupno temo Nazaj v prihodnost predstavil številne dogodke z različnih področij sodobne umetnosti.

Že štirideset let festival Štajerska jesen (Steirischer Herbst) ne le povezuje krajevne ustvarjalce, temveč predstavlja umetnost iz Slovenije, Hrvaške, Centralne in vzhodne Evrope. Prikazuje sodobno umetnost z njenih številnih plati in različnih področij: performansa, gledališča, plesa, vizualne in spletne umetnosti, teorije, glasbe, filma, literature in arhitekture.  Pri festivalskem dogajanju sodelujejo vse ustanove v mestu; s tem se vzpostavlja dialog ne le med njimi temveč tudi med različnimi zvrstmi umetnosti in umetniki samimi.

Vendar so produkcije na festivalu samo najopaznejši del programa. Raziskave, procesi in razvoj so prav tako del tega festivala in enako pomembni kot  spektakularne predstave, razstave velikih razsežnosti, odprti koncerti Nove glasbe in arhitekturne raziskave.

foto Aleksandra Saška Gruden

foto Aleksandra Saška Gruden

Vsako leto festival predstavlja nove teme in dela, ki se osredotočajo na določeno področje. Letos poskuša krovna tema Nazaj v prihodnost pogledati tako v prihodnost kot v preteklost. Dejstvo je, da se lahko brez poglobljene analize sedanjosti in preteklosti nekateri dogodki v prihodnosti izkažejo za nevarne. O osrednji temi in programu festivala eden od organizatorjev Bernd Birnbauer

          Veliko bi se dalo povedati o tematiki prepleta preteklosti in prihodnosti: med drugim bomo predstavili nemški projekt Rimini Protokol, ki obravnava rdečo nit vnete razprave  Adolfa Hitlerja, da bi odkrili vzrok za mitsko auro, ki obkroža “Mein Kampf”. Gre za kar kontroverzen projekt, ampak verjamem, da bo zanimiv, saj ljudje na neki način poznajo knjigo, hkrati pa je v resnici ne poznajo. Zato bodo različni strokovnjaki predavali o tem, kako jo brati in razumeti njeno ozadje. Zelo zanimivo bo iti v preteklost in morda videti, kako dojemati preteklost in kaj je lahko prihodnost. 

Temo prihodnosti dobro reflektira tudi projekt Nick nack to the future, ki bo predstavil koncept trgovine v centru mesta Gradec.

Cilj projekta je ne le, da izpostavlja temo gentrifikacije, ampak tudi, da se omogoči potovanje skozi čas, tako da se oblikuje mesto prihodnosti. Ne vem natančno, kako bodo to naredili, vendar boš lahko potoval v času naprej in nazaj; to je osnovni, ponavljajoči se motiv festivala.

foto Aleksandra Saška Gruden

foto Aleksandra Saška Gruden

foto Aleksandra Saška Gruden

foto Aleksandra Saška Gruden

Če pogledam na področje performansa, lahko omenim vsaj en opazen dogodek: plesno predstavo Zlata ura Belgijke Anne Teree De Keersmaeker,  ki je ena najpomembnejših sodobnih koreografinjin. Predstavila bo svoje najnovejše delo, ki sta ga navdihnila igra Kakor vam drago Williama Shakespearja in zadnje delo pionirja ambientalne glasbe Briana Ena. Avtorica tako prepleta obe deli v sodobno plesno predstavo. Zanimivo bo videti, kako združuje klasično literaturo, popularno glasbo in ples.

Kar zadeva razstave, naj omenim skupinsko mednarodno razstavo v festivalskem središču v Mestnem muzeju z naslovom Hall of half-life. Pomembno pa je, da se  festival širi tudi zunaj Gradca; letos je dve »jesenski razstavi«, kot ju imenujemo, mogoče videti tudi v Leobnu ter Vordenbergu. Vse te razstave je kurirala Tessa Giblin, ki prihaja iz Nove Zelandije.  In če se vrnem k razstavi, ki je na ogled v Mestnem muzeju v Gradcu – govori o tem, kaj puščamo za sabo, kako preteklost vpliva na prihodnost in obrnjeno. Na njej je predstavljenih res veliko del znanih umetnikov in mislim, da se na zanimiv način dotika osnovne teme festivala.   

foto Aleksandra Saška Gruden

Štajerska jesen, na kateri se žal letos samostojno ne predstavlja noben slovenski avtor ali skupina, igrivo dvigne idejo prihodnosti in se osredotoča nanjo na različne načine, tako da ohranja pojem “dediščine” – naša sedanjost je včerajšnja prihodnost.

foto Aleksandra Saška Gruden

Aleksandra Saška Gruden

http://2015.steirischerherbst.at/english